Wreszcie pokolenie m這dych nowohucian doczeka si� czystego zalewu przy ulicy Bulwarowej! Ja pami皻am tylko z opowiada� mojego taty i dziadka jak to kiedy� zalew by� czyszczony i ludzie mogli si� w nim k徙a�. Jak to dawniej organizowane by造 w amfiteatrze ko這 zalewu koncerty i festyny. Sam w dzieci雟twie bawi貫m si� z kolegami w ruinach sceny i spalonego amfiteatru oraz dawnego sklepu. Ostatnio przez lata strach by這 tam chodzi� wieczorami bo by這 to miejsce wiecznych melin. Mo瞠 za nied逝go przywr鏂ona zostanie dawna 鈍ietno嗆 tamtego miejsca. Zazdroszcz� Kurdwanowowi ich festynu "Kurdwanowska Jesie�" bo przynajmniej maj� odpowiednie miejsce do takich imprez oraz ch璚i i poparcie spo貫czne do organizacji tego festynu. U nas w Nowej Hucie te� takich miejs� nie brakuje, cho熲y Plac Ronalda Reagana, Kopiec Wandy, tereny obok NCK'u. Ale teraz dostaniemy jeszcze jedno i 鈍ietnie si� do tego nadaj帷e. Reszta zostanie w r瘯ach mieszka鎍闚. Czy z zalewu i jego okolic b璠� ko篡sta造 nasze dzieci czy te� mo瞠 moje pokolenie b璠zie tam sobie organizowa這 za 10 lat kolejne libacje alkoholowe.
Jak rozmawiam ze znajomymi o tym przedsi瞝zi璚iu najcz窷ciej spotykam si� z opiniami 瞠 b璠zie tam jeden wielki syf ju� po paru tygodniach po oddaniu do u篡tku. By� mo瞠, ale zale篡 to od nas samych. Napewno b璠� tam odpowiednie kosze na 鄉ieci i oby ludzie z nich ko篡stali w odpowiedni spos鏏. Napewno nie b璠zie mo積a chodzi� tam ze swoim pupilem i spuszcza� go ze smyczy. Uwa瘸m te� 瞠 bez patroli policji i monitoringu tego miejsca si� nie obejdzie. Musi by� monitoring aby by這 tam bezpiecznie a tak瞠 po to 瞠by to miejsce przetrwa這 obecne pokolenie.
preczzmonopolem napisa�/a:
Ziomku dziecko drogie, nie jestes jednak chyba z NH, bo zaden szanujacy sie Nowohucianin nie powie Plac Regana, tylko Plac Centralny.
Kij z placem ale nad Zalewem dalej nic si� nie dzieje. Min窸o par� lat od pierwszego wpisu i dalej nic. 畝dnych rowerk闚 kawiarni czy festyn闚. Co tamt璠y przechodz� to widz� 瞠 kilku go軼i moczy kije i to wszystko. Jest czysto i pi瘯nie ale dla mieszka鎍闚 tutaj nie ma nic ciekawego.
Witam Was wszystkich
Na pocz徠ku chcia豚ym poruszy� kwestie odno郾ie zalewu i teren闚 nale膨cych do nich a g堯wnie chodzi mi o to,ze kiedy� byli鄉y zainteresowani zainwestowaniem w te cze嗆 nowej huty,ale szybko嗆 urz璠闚 w tej kwestii by豉 okropna (wolna ) odsy豉nie z urz璠u do urz璠u z masa papier闚 . Czy w taki spos鏏 udaje pozyska� si� firmy kt鏎e chc� wy這篡� swoje pieni康ze ? Sam si� urodzi貫m w nowej hucie znam ka盥y jej ma造 k徠 a bliski jest mi zalew . W planach mieli鄉y zagospodarowanie zalewu do cel闚 rekreacyjnych z budowa 2 boisk tak zwanych Orlik闚 dobudowanie Kawiarni na dodatkowej wyspie oczyszczenie go z 鄉ieci i zamontowanie filtra wody odbudowa obiekt闚 kt鏎e kiedy� by造 u篡wane jako bar amfiteatr i wierze widokowa remont 軼ie瞠k rowerowych i zmiana asfalt闚 na kostk� brukowa , monitoring , i ogrodzenie teren闚 z 6 wej軼iami , parking dla 40 samochod闚 , pod鈍ietlenie chodnik闚 i 軼ie瞠k rowerowych o鈍ietlenie terenu , blisko przez rok nie uda這 nam si� nic ... dos這wnie .Mieszkam za granic i szczerze powiem nigdy nie spotka貫m si� z tak wolnymi odpowiedziami ... To daje do zrozumienia ze polska nie jest gotowa na to aby w ni� inwestowa� albo nie traktuj� tego powa積ie. Wspomn� ze by� to rok 2005 wiec mog這 du穎 si� zmieni� Pozdrawiam i 篡cz� mi貫go czasu nad zalewem .
Przejd� do forum:
Ten serwis u篡wa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl康arki oznacza zgod� na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi� tylko cz窷� materia堯w, kt鏎e w ca這軼i znale潭 mo積a w wersji drukowanej "G這su - Tygodnika Nowohuckiego".