Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2025.12.19] Dzisiaj...
· [2025.12.19] Urodzi³...
· [2025.12.19] Najgors...
· [2025.12.12] Królews...
· [2025.12.12] ¦wiat³a...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2025.12.19] Dzisiaj o karpiu po ¿ydowsku
Polska wieczerza wigilijna nie mo¿e odbyæ siê bez karpia. Co prawa, tu i ówdzie w III Rzeczypospolitej, próbowano karpia zast±piæ filetami z ³ososia czy dorsza, ale ostatecznie karp i tak powraca³. Ale karpia mo¿na podaæ nie tylko jako tradycyjnie usma¿one dzwonka, ale tak¿e w innej postaci. Na przyk³ad jako karpia po ¿ydowsku. Smakowo jest to ciekawa propozycja. A dla tych, którzy lubi± eksperymentowaæ w kuchni, podajê sprawdzony przepis na smaczne wigilijne danie, na karpia z rodzynkami i cebul±. A je¶li na dodatek karpia do tej potrawy zakupimy u sióstr benedyktynek w Stani±tkach, to po³±czymy, przynajmniej symbolicznie, Stary Testament z Nowym Testamentem – bo karpia zakupionego u zakonnic, przyrz±dzimy na mod³ê Izraelitów. A wiêc do rzeczy. To bêdzie przepis na 6 porcji.
Sk³adniki: 2 p³aty karpia (³±cznie oko³o 1,5 kg), 1 opakowanie przyprawy do karpia, 2 cebule, 3 ³y¿ki mas³a, 4 go¼dziki, 1,5 szklanki bulionu, 50 g rodzynek, 50 g p³atków migda³ów, 1 ³y¿ka soku z cytryny i natka pietruszki.
I mo¿emy siê zabraæ za przygotowanie tej naprawdê smacznej potrawy. P³aty karpia nale¿y umyæ, nastêpnie odci±æ p³etwy i usun±æ wszystkie ³uski. Pokroiæ na porcje. Doprawiæ przypraw± do ryb. Nastêpnie bierzemy siê za cebulê. Trzeba j± obraæ i pokroiæ na pó³plasterki. Nastêpnie nale¿y zeszkliæ j± na ma¶le z dodatkiem go¼dzików. Wlaæ do tego bulion i zagotowaæ. Sprawdziæ doprawienie sol±.
W kolejnym kroku do przygotowanego w ten sposób wywaru nale¿y w³o¿yæ rybê, przykryæ wszystko i gotowaæ na ma³ym ogniu przez ok. 25 minut. Nastêpnie ca³o¶æ wyj±æ na pó³misek. Do wywaru dodaæ rodzynki, p³atki migda³ów oraz sok z cytryny. I znów gotowaæ, ale ju¿ bez przykrycia przez kilka minut do czasu, a¿ sos trochê odparuje. Tym sosem polaæ po rybie i ca³o¶æ udekorowaæ natk± pietruszki.
A skoro ju¿ o karpiu mowa, to warto wiedzieæ, ¿e karp ma liczne w³a¶ciwo¶ci i warto¶ci od¿ywcze, dziêki czemu korzystnie wp³ywa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracê serca i pamiêæ, a nawet wp³ywa za zwiêkszenie odporno¶ci organizmu. Karp zaliczany jest do ryb ¶redniot³ustych. Znajduj± siê w nim nienasycone kwasy t³uszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagaj± pracê mózgu oraz zmniejszaj± ryzyko udaru mózgu i zawa³u serca. Karp jest te¿ ¼ród³em witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Miêso karpia sk³ada siê tak¿e z ³atwo przyswajalnego bia³ka i minera³ów: wapnia, fosforu, potasu, ¿elaza i sodu.
Warto tak¿e pamiêtaæ, ¿e warto¶ci od¿ywcze karpia zale¿± w pewnym stopniu od tego, czym by³ karmiony. Je¶li ¿ywiony by³ kiepskiej jako¶ci pasz± – bêdzie zawiera³ wiêcej t³uszczu ni¿ bia³ka. Warto¶ciowy karp nie mo¿e te¿ rosn±æ zbyt szybko. Dobra ryba powinna byæ karmiona przez trzy sezony naturaln± pasz±. A tak w³a¶nie karmione s± karpie królewskie hodowane przez stani±teckie mniszki, o czym pisa³em w ubieg³ym tygodniu.
¯yczê zatem smacznego wigilijnego karpia, a z okazji ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia sk³adam wszystkim najlepsze ¿yczenia.

Jakub Kleñ
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.05 33,152,059 unikalnych wizyt