Przez dwa ostatnie tygodnie pisałem o karpiu. Teraz, w związku ze zbliżającą się Wigilią, karpia należy wyłożyć na stół. Trudno wyobrazić sobie ten dzień bez tej, tak bardzo zadomowionej w Polsce ryby. I nigdy karp nie smakuje tak wspaniale, jak właśnie w czasie wigilijnej wieczerzy. Zarówno wędzony, smażony, przygotowany po żydowsku czy po grecku. Wszyscy zajadamy się w ten dzień karpiem i śmiejemy się z Anglików, którzy żyją w przekonaniu, że karp jest rybą niejadalną.
Kilka dni przed Wigilią od lat wyjeżdżam z bratem do Porąbki Uszewskiej (od jakiegoś czasu dołącza do nas również Leszek, nasz towarzysz od wędkarskich wypraw). Tam, nad rzeką, mamy zbudowaną kilkanaście lat temu wędzarkę. Wędzimy w niej wędliny na święta: szynkę, łopatkę, boczek... Andrzej zawsze przywozi także złowione na jesieni w nowohuckim zalewie i trzymane do grudnia w zamrażarce karpie – one też wędrują do wędzarki. Bo do smażenia najlepsze są świeże karpie od sióstr benedyktynek ze Staniątek. Siostry mają tam czyste, dobrze natlenione stawy, a karpie żywione są tylko pszenicą, gotowanymi ziemniakami i kukurydzą – sama natura. Usmażone, smakują wybornie.
A skoro o świętach mowa, to przy okazji chciałbym podzielić się dwoma przepisami na wigilijnego karpia. Pierwszy z nich, to karp w pieczarkach z rodzynkami, a drugi, to karp po zatorsku. Oto one:
Karp w pieczarkach z rodzynkami: składniki: karp 1 szt, rodzynki 2 garści, pieczarki 600 g, masło 2 łyżki, sól do smaku, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, szalotka 4 szt. Sposób przygotowania: karpina oczyścić od środka i z łusek, wypłukać i osuszyć. Skropić go sokiem z cytryny, oprószyć do smaku solą i pieprzem. Na roztopionym maśle podsmażyć pokrojoną szalotkę oraz pieczarki, gdy pieczarki puszcza sok dodać rodzynki i smażyć razem około 2 minut. Rybę włożyć do brytfanki i obłożyć dookoła pieczarkami i rodzynkami. Danie należy piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Karp po zatorsku: filet z karpia zatorskiego 1,5 kg, pieczarki 500 g, ser żółty 300 g, jajka 5, masło 50 g, natka pietruszki mały pęczek, śmietana 22% 300 ml, mąka do panierowania, olej do głębokiego smażenia, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowani: ugotować jajka na twardo i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Wymieszać pieczarki z jajkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Filety opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej do smażenia. Kawałki karpia obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Na dnie szerokiego naczynie żaroodpornego ułożyć kawałki karpia. Na każdym kawałku położyć farsz pieczarkowo-jajeczny. Posypać startym serem, polać śmietaną. Włożyć przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec aż ser się rozpuści. Odkryć naczynie i zrumienić potrawę.
Smacznego.
Jakub Kleń
· Napisane przez Administrator
dnia December 24 2015
1039 czytań ·
Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowią tylko część materiałów, które w całości znaleźć można w wersji drukowanej "Głosu - Tygodnika Nowohuckiego".