Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.04.26] Karasie...
· [2024.04.26] Nie bêd...
· Na niedzielê 28 kwie...
· [2024.04.26] K³opoty...
· [2024.04.19] Druga t...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2018.02.17] No to o miêtusach raz jeszcze
Za nieca³e dwa tygodnie marzec – miesi±c, który nale¿y do moich ulubionych. Nie dlatego, ¿e za oknem ju¿ wiosna w pe³ni, ¿e kwitn± drzewa i bzycz± pszczo³y. Ulubiony przede wszystkim dlatego, ¿e ju¿ po zimie. Marzec zwiastuje wiosnê, ale – w dalszej perspektywie zwiastuje te¿ lato. A po nim – oby tak by³o w tym roku – z³ot±, polsk± jesieñ. Marzec otwiera po prostu kolejny wêdkarski sezon, który bêdzie trwa³ a¿ do listopada (je¶li w listopadzie bêdzie pogoda ³askawa).
W marcu dni s± coraz d³u¿sze i coraz cieplejsze, chocia¿ pogoda jest bardzo zmienna i kapry¶na – wiadomo, w marcu jak w garncu. Za to na podmok³ych ³±kach zauwa¿yæ mo¿na pierwsze kwiaty kaczeñca. W powietrzu widaæ klucze powracaj±cych ¿urawi. Lada moment pojawi± siê kaczki krzy¿ówki, ³yski… Nad wod± obserwowaæ mo¿na ³abêdzie i gêsi gêgawe. Woda, co prawda, jest jeszcze martwa, bez ro¶linno¶ci, ale pojawiaj± siê za to wodne owady i drobne bezkrêgowce. Po po³owie marca obudzi siê ¿aba trawna, która zacznie sk³adaæ w wodzie skrzek. W norach, na stromych brzegach rzek zimorodki zaczynaj± zak³adaæ gniazda. Przyroda budzi siê do ¿ycia.
Ale woda, po zimie, jest jeszcze dostatecznie ch³odna, by ¿erowa³ miêtus. A gdzie go szukaæ? W jeziorach trzyma siê wiêkszych g³êboko¶ci. W rzekach jego kryjówkami s± pnie zatopionych drzew, podwodne g³azy, rzeczne ostrogi, czelu¶cie m³yñskich jazów, wymyte przez wodê brzegowe pó³ki, a tak¿e pl±tanina podwodnych korzeni drzew rosn±cych na brzegu. Wszêdzie tam mo¿na liczyæ na miêtusa. Ale jak ³atwo zauwa¿yæ, niemal wszystkie wspomniane miejsca nios± ze sob± olbrzymie ryzyko zaczepów. Przykrych tym bardziej, gdy ³owimy noc±. Dlatego sprzêt u¿ywany do po³owu tej ryby powinien byæ solidny – nie zw wzglêdu na si³ê czy wielko¶æ po³awianych miêtusów, ale w³a¶nie z uwagi na mo¿liwe zaczepy.
Miêtus nie nale¿y do ryb wybrednych i bierze praktycznie na wszystkie przynêty zwierzêce: ¿abki (dobr± przynêt± na miêtusa jest wspomniana wcze¶niej ¿aba trawna), czerwone robaki, rosówki, filety z ryb, martwe rybki, jelita drobiowe, s³oninê, w±trobê, skrzep³± krew itd. W czasie ¿erowania miêtus kieruje siê wêchem i dlatego od ¿ywca skuteczniejsze s± kawa³ki ryby ni¿ ca³a rybka. Przynêta powinna le¿eæ na dnie, a my – przynajmniej co pó³ godziny – powinni¶my sprawdzaæ, czy na haczyku nie zawiesi³ siê jaki¶ miêtus, poniewa¿ samego brania mo¿emy nie zauwa¿yæ.
Miêso miêtusa jest bia³e i chude. W¶ród znawców uchodzi za bardzo smaczne. Jako przysmak traktowana jest t³usta miêtusowa w±troba, która niekiedy stanowi 10 proc. ca³ego ciê¿aru cia³a miêtusa. Niew±tpliw± zalet± tej ryby jest prawie ca³kowity brak o¶ci. Trudne do usuniêcia w trakcie skrobania s± jedynie drobne i mocno osadzone ³uski. Dlatego najlepiej miêtusa po prostu oskórowaæ (podobnie jak czyni siê to w przypadku wêgorzy). I jeszcze jedna uwaga. Miêtus mo¿e przenosiæ na cz³owieka pewien gatunek tasiemca, dlatego miêso tej ryby powinno zostaæ poddane starannej obróbce termicznej.
Jakub Kleñ
Komentarze
Brak komentarzy. Mo¿e czas dodaæ swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj siê, aby móc dodaæ komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy mog± oceniaæ zawarto¶æ strony

Zaloguj siê lub zarejestruj, ¿eby móc zag³osowaæ.

Brak ocen. Mo¿e czas dodaæ swoj±?
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.06 27,492,128 unikalnych wizyt