Strona g堯wna Biuro og這sze Kontakty Forum dyskusyjne Konkursy Felietony Dzielnice NH - Miejsce dobre do 篡cia18.08.2018 12:02
Nawigacja
Strona g堯wna
Nowohuckie Linki
Fotohistorie
Szukaj
Dzielnice
NH - Miejsce dobre do 篡cia
W G這sie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
U篡tkownik闚 Online
Go軼i Online: 2
Brak U篡tkownik闚 Online

Zarejestrowanch Uzytkownik闚: 947
Nieaktywowany U篡tkownik: 741
Najnowszy U篡tkownik: ELIT Polska
Ostatnie Artyku造
[2018.08.17] Jazgarz...
[2018.08.17] Kultura...
[2018.08.17] Platfor...
Na 19 sierpnia 2018 r.
[2018.08.17] Humor
W徠ki na Forum
Najnowsze Tematy
Na sprzeda dzia趾a ...
CSGO4SKIN guide:Begu...
CSGO4SKIN provide a ...
Akcja poboru krwi
Stronger and larger ...
Najciekawsze Tematy
Akcja poboru krwi [20]
Trasa S7 [17]
Dart - zapraszamy [9]
w nowej hucie nie... [8]
Dzia趾i przy Bul... [7]
[2018.01.19] Ryby wra磧iwe na temperatur
Jak wiadomo z lekcji biologii, wszystkie 篡j帷e obecnie w oceanach, morzach, rzekach i innych zbiornikach wodnych ryby nale膨 do tzw. organizm闚 zmiennocieplnych. Znaczy to tyle, 瞠 temperatura ich cia豉 jest r闚na albo niewiele wy窺za ni temperatura wody, w kt鏎ej przebywaj. Trudno si w tej sytuacji dziwi, 瞠 temperatura jest g堯wnym wyznacznikiem funkcjonowania ryb, jest podstawowym zegarem, kt鏎y reguluje 篡cie tych kr璕owc闚.
Wp造w temperatury na 篡cie ryb jest widoczny szczeg鏊nie w strefie klimatu umiarkowanego, gdzie wyra幡ie zaznaczaj si wahania temperatury w cyklu rocznym – od mro幡ej zimy do gor帷ego lata. I ryby 篡j帷e w wodach naszego klimatu musz sobie z t zmienno軼i temperatury jako radzi.
Zmiennocieplno嗆 ma wp造w na wszystkie procesy 篡ciowe ryb – tak瞠 na intensywno嗆 ich 瞠rowania i trawienia pokarmy, co wi捫e si z aktywno軼i enzym闚 pokarmowych. A to, w jakich temperaturach, jakie gatunki 瞠ruj intensywnie, a w jakich temperaturach praktycznie 瞠rowa przestaj, dla w璠karza jest wiedz bezcenn. W tej materii r騜ne gatunki zachowuj si r騜nie, bo ka盥y z nich najintensywniej 瞠ruje i i najszybciej ro郾ie w optymalnej dla siebie temperaturze. Te optymalne temperaturowe przedzia造 dla poszczeg鏊nych gatunk闚 mog by od siebie bardzo oddalone. Leszcz na przyk豉d 瞠ruje najbardziej intensywnie w wodzie o temperaturze od 17 do 23 stopni Celsjusza, a mi皻us w wodzie, kt鏎a ma temperatur pomi璠zy 5 a 6 stopni Celsjusza.
Temperatura ma tak瞠 wp造w na zdolno嗆 ryb do przyswajania okre郵onego pokarmu. Pokarm ro郵inny na przyk豉d, jest trawiony przez ryby dopiero wtedy, gdy temperatura wody przekroczy 16 stopni Celsjusza. To jest g堯wn przyczyn tego, 瞠 w strefie naszego klimatu prawie nie wyst瘼uj gatunki, kt鏎e s typowo ro郵ino瞠rnymi. Kto powie, 瞠 i u nas spotka mo積a amury i to逍ygi, a wi璚 gatunki ro郵ino瞠rne. To prawda, w wodach Azji, sk康 zosta造 sprowadzone, ryby te 篡wi si wy陰cznie pokarmem ro郵innym lub planktonowymi glonami. U nas, w miesi帷ach, gdy woda staje si zbyt ch這dna, ryby te przestawiaj si na pokarm zwierz璚y – zjadaj wtedy g堯wnie bezkr璕owce i zooplankton. Wiedza na temat zale積o軼i pomi璠zy temperatur wody a zdolno軼i ryb do przyswajania okre郵onego pokarmu, te jest dla w璠karza wa積a. W璠karz, kt鏎y ma tego 鈍iadomo嗆 nie b璠zie w listopadzie 這wi ryb na przyn皻y ro郵inne – bo nie ma to wi瘯szego sensu.
Trzeci, te wa積y, element wp造wu temperatury na funkcjonowanie ryb wi捫e si z zale積o軼i temperatury wody i czasem trawienia przez ryby pobranego pokarmu. A czas trawienia ma bezpo鈔ednie prze這瞠nie na intensywno嗆 瞠rowania. Je郵i trawienie przebiega szybko, ryby szybciej szukaj nowego pokarmu. Po prostu 瞠ruj bardziej intensywnie.
Okazuje si, 瞠 w ch這dnej wodzie nawet 這sosiowate, a wi璚 ryby, kt鏎e preferuj ni窺ze temperatury, 瞠ruj rzadziej. 疾ruj rzadziej poniewa d逝瞠j trawi pokarm i wolniej go przyswajaj. Popularny sandacz w temperaturze 18 stopni Celsjusza upolowan przez siebie ofiar trawi oko這 dwudziestu godzin. Natomiast w wodzie o temperaturze 8 stopni Celsjusza trawi j a cztery dni.

Jakub Kle
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj si, 瞠by m鏂 dodawa komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dost瘼ne tylko dla zalogowanych U篡tkownik闚.

Prosz si zalogowa lub zarejestrowa, 瞠by m鏂 dodawa oceny.

Brak ocen.
 
Ten serwis u篡wa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl康arki oznacza zgod na to)




Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi tylko cz窷 materia堯w, kt鏎e w ca這軼i znale潭 mo積a w wersji drukowanej "G這su - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa U篡tkownika

Has這



Nie jeste jeszcze naszym U篡tkownikiem?
Kilknij TUTAJ 瞠by si zarejestrowa.

Zapomniane has這?
Wy郵emy nowe, kliknij TUTAJ.
Reklama


Copyright by G這s - Tygodnik Nowohucki © 2005-2014