Nawigacja
· Strona g³ówna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do ¿ycia
W G³osie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artyku³y
· [2024.04.12] Na kwie...
· [2024.04.12] Kwitn± ...
· Na niedzielê 14 kwie...
· [2024.04.12] W Krako...
· [2024.04.05] Kwietni...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzeda¿ dzia³ka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie w³osy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
[2006.03.16] Niemrawa wiosna
Ka¿dy wêdkarz wie, ¿e gdy sp³yn± lody i stopniej± ¶niegi, rybom zaczyna powracaæ apetyt. Tylko kiedy w tym roku te lody sp³yn±? Ten krótki felietonik piszê w poniedzia³ek, 13 marca. W nocy by³o minus 10 stopni. W dzieñ temperatura podnios³a siê do minus 4 stopni. Przy krawê¿nikach zmarzniête ³achy ¶niegu z lodem. W ogródkach przed nowohuckimi blokami ani jednego wiosennego kwiatka. Bo jaki kwiatek potrafi przebiæ siê przez zamarzniêt± ziemiê? Nawet przebi¶nieg, jak nazwa wskazuje, przebija siê przez ¶nieg, a nie przez lodow± skorupê.
Ale przecie¿ zima nie mo¿e trwaæ wiecznie. Na pewno przyjd± cieplejsze dni. Lody rusz±, a po ¶niegu pozostanie jedynie wspomnienie. Wtedy zauwa¿ymy, ¿e aktywnie zaczn± ¿erowaæ p³ocie, okonie, jazie, kr±pie, leszcze, klenie, jelce... W Dunajcu coraz ³atwej z³owiæ bêdzie ¶winkê, a nawet sam± brzanê. Mo¿na siê bêdzie wybraæ nad rzekê na klenie, z lekk± ¿ywcówk± i ma³± uklejk± na haczyku. Mo¿na te¿ bêdzie spróbowaæ na gruntówkê lub przep³ywankê. Wtedy na haczyk za³o¿ymy czerwone robaki, ale kleñ skusi siê tak¿e zarówno na kawa³ek bu³ki, jak i na ma³y filecik ze ¶wie¿ej rybki. W przynêtach mo¿na wybieraæ do woli, bo kleniowi smakuje prawie wszystko. W spisie przynêt naturalnych, stosowanych w po³owie tej ryby, wymienianych przez poradniki, znajduj± siê m. in.: b³otniarka, dziwog³ówka, kie³¿, larwa chru¶cika, kijanki, larwy minoga, larwy ochotki, o¶liczka, larwy muchówki, pijawki, przekopnice, racicznice, skójki, szcze¿uje, larwy widelnicy, larwy zabarwicy, zatoczek rogowy, ¿ywce, bia³y robak, chrab±szcze, pasikoniki, pêdraki, rybie filety, jelita, jêtki, skrzep³a krew, miêso, sery, skrzydlate mrówki, s³onina, szpik kostny, ¶limaki, ¶wierszcze polne, turkucie podjadki, w±troba, glony poro¶lowe, groch, kasza manna, kukurydza, makaron, miêkisz bu³ki, czere¶nie, wi¶nie, ¶liwki, pszenica i skórka chleba. Uff! Nazwy niektórych ¿yj±tek, nawet wêdkarzom niewiele mówi±.
Ja jednak wiosenn± por± szczególnie lubiê stawy i jeziora. Lubiê patrzeæ jak w przybrze¿nej strefie akwenów przyroda budzi siê do ¿ycia. Zreszt± w tym p³ytkich miejscach woda ociepla siê najszybciej i w³a¶nie tam mo¿na spróbowaæ powêdkowaæ. W takie cieplejsze miejsca zawsze przypl±cze siê jaki¶ kolorowy okonek, albo szukaj±ca po¿ywienia wyposzczona p³otka. Ale na razie o stawach, jeziorach czy zalewach nie ma co marzyæ. Wszystko skute grubym lodem. Jeden z nowohuckich wêdkarzy opowiada³ mi, ¿e lód na zbiorniku w Zes³awicach mia³ w tym roku grubo¶æ 60 centymetrów. Je¶li w najbli¿szym czasie wyra¼nie siê nie ociepli, to taka lodowa skorupa mo¿e przetrwaæ nawet do kwietnia.
Jakub Kleñ
Komentarze
Brak komentarzy. Mo¿e czas dodaæ swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj siê, aby móc dodaæ komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani u¿ytkownicy mog± oceniaæ zawarto¶æ strony

Zaloguj siê lub zarejestruj, ¿eby móc zag³osowaæ.

Brak ocen. Mo¿e czas dodaæ swoj±?
 
Ten serwis u¿ywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegl±darki oznacza zgodê na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowi± tylko czê¶æ materia³ów, które w ca³o¶ci znale¼æ mo¿na w wersji drukowanej "G³osu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.06 27,443,687 unikalnych wizyt