Zamiast tabletek, kromka chleba CHLEB DLA SERCA
Dodane przez Administrator dnia 01/12/2005 16:47:08
Od środy w wielu nowohuckich sklepach pojawił się nowy rodzaj chleba. Chleba – powiedzmy sobie szczerze – dość niezwykłego. Z dodatkiem skwalenu – fascynującego związku, zawartego w mące i płatkach z nasion amaranthusa, który wpływa m. in. na regulację syntezy cholesterolu, usuwanie z organizmu trucizn pochodzenia przemysłowego, a także który jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m. in. prowitaminy D i kwasów żółciowych.
Treść rozszerzona
Poza wyjątkowo wysoką zawartością skwalenu, chleb ten zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Tylko pięć krakowskich piekarni posiada specjalny certyfikat wydany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu. Jedną z nich jest nowohucka piekarnia państwa Pęgielów z ul. Klasztornej 2 A.
- To niezwykły chleb – mówi właścicielka piekarni Alicja Pęgiel. – Chleb, który ma niebywałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Badania nad składnikami i sposobem jego wytwarzania trwały kilka lat. Proces produkcji opracowany został według wytycznych Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii przy współpracy ze specjalistami Wydziału Nauk o Żywieniu i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Produkowany jest wyłącznie ze składników naturalnych: mąki żytniej, pszennej oraz z mąki i płatków amaranthusa przy użyciu specjalnych kwasolubnych drożdży. Nie ma w nim żadnych dodatków chemicznych. Chleb ten długo zachowuje świeżość, a jego skład ma bardzo dodatnie działanie zarówno dla serca, jak i całego organizmu.
+ Dotychczas kwasy Omega kojarzyły nam się raczej z tranem?
- To prawda. Były nawet próby dodawania tranu do chleba, ale chyba nikt nie wyobraża sobie pieczywa, w którym czuć tran. Ale okazało się, że kwasy te wytwarzane są również w nasionach amaranthusa, który ma też polską nazwę – szarłat.
+ Gdzie można kupić „chleb dla serca”?
- Dostępny jest w sklepach spożywczych, jest w sieci sklepów „Anna”, w sklepach „Społem”, w Supermarketach ABC, na stoisku firmowy w Centrum Handlowym M-1 oraz w naszej piekarni przy ul. Klasztornej 2A. Przy każdym stoisku znajduje się certyfikat, który gwarantuje, że jest to chleb wytwarzany zgodnie z procedurą ustaloną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.
+ Jak smakuje?
- Jest bardzo smaczny, a dodatkowo kupując go, wspieramy program budowy polskiego sztucznego serca. Dzisiaj tylko jedna osoba na dziesięć z oczekując na przeszczep, ma szansę na ratującą życie operację, gdyż brakuje dawców. Szansą może być sztuczne serce, nad którym trwają intensywne prace. Szansą na życie.
(f)