W Oberży pod Czarnym Koniem Prawie wszystko o miodach
Dodane przez Administrator dnia 10/09/2010 14:07:54
Druga edycja spotkania kulinarno-artystyczno-charytatywnego organizowanego przez Wydawnictwo i Agencję Artystyczną Czarny Koń przeszła do historii. Gospodarz spotkania, popularny Boczek - Dariusz Gnatowski gotował na rzecz Hospicjum św. Łazarza żeberka w sosie miodowo-musztardowym.
Nie brakło opowieści o miodach, ich właściwościach dla zdrowia. Goście usłyszeli także poezję miodną takich autorów jak: Jan Kochanowski czy Maria Konopnicka. Imprezę przygotowała Oberża wraz z Sądeckim Bartnikiem, laureatem wielu prestiżowych nagród, w tym godła Teraz Polska i Złotego Dukata. Dariusz Gnatowski wylicytował albumy o miodzie wydawnictwa Sądecki Bartnik, zaś przedstawiciele Hospicjum św. Łazarza zbierali datki, zostawiając darczyńcom charakterystyczne żółte plakietki. Impreza, nad którą patronat objął także Głos-Tygodnik Nowohucki wraz z Telewizją Kraków, miała wielu partnerów, w tym laureatów festiwalu Małopolski Smak (firmy Rolmat z Sułkowic oraz Batczew z Morawczyny). Tort w kształcie ula przygotował inny laureat Godła Teraz Polska - Złoty Kłos z Dobczyc. Imprezę wsparli również: Baler-Pol z Krakowa, Piekarnia Madej, Krak-Mięs, Sokołów S.A., Prominex sp. z o.o.., Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu i Dystrybutor Artykułów Spożywczych Mark7.
Organizatorzy zapowiadają kolejne imprezy w najbliższych miesiącach. Tym razem na rzecz Fundacji Anny Dymnej Mimo Wszystko oraz Fundacji Wyspy Szczęśliwe (dla dzieci z chorobą nowotworową).
D.DOM