Kolejna w Krakowie – Na os. Bohater闚 Wrze郾ia powstanie kryta p造walnia
Dodane przez Administrator dnia 14/08/2021 08:26:31
Zarz康 Infrastruktury Sportowej w Krakowie og這si post瘼owanie w trybie podstawowym bez negocjacji dotycz帷e budowy krytej p造walni przy Szkole Podstawowej z Oddzia豉mi Integracyjnymi nr 144 wraz z zagospodarowaniem terenu na os. Bohater闚 Wrze郾ia 13. W ramach inwestycji powstanie kolejny w naszym mie軼ie basen z podnoszonym dnem, dzi瘯i czemu uczniowie i mieszka鎍y b璠 mieli mo磧iwo嗆 bezpiecznej nauki p造wania.
Budynek p造walni zosta zaprojektowany jako pi皻rowy, niepodpiwniczony. Uk豉d komunikacyjny obiektu uwzgl璠nia dost瘼 z dw鏂h stron: poprzez hol g堯wny dla u篡tkownik闚 komercyjnych (od ul. Bitwy nad Bzur) oraz poprzez 陰cznik dla uczni闚 szko造. Z racji tego, 瞠 u篡tkownikami basenu b璠 przede wszystkim uczniowie szko造, g堯wny zesp馧 szatni zostanie zlokalizowany na tym samym poziomie co przewi您ka 陰cz帷a piwnic szko造 z zaprojektowanym budynkiem.
Na parterze znajdzie si m.in. szatnia odzie篡 wierzchniej, pomieszczenie sanitarne personelu wraz z pomieszczeniem socjalnym oraz zesp馧 pomieszcze technicznych podbasenia.
Poziom parteru dost瘼ny b璠zie bezpo鈔ednio z zewn徠rz, z terenu parkingu. Przestrze podzielona b璠zie na dwie strefy: wej軼iow dla grup komercyjnych, stanowi帷 hol wej軼iowy z komunikacj pionow (klatka schodowa, winda) wraz z przylegaj帷 do niej szatni oraz cz窷ci technicznej gdzie zlokalizowana b璠zie m.in. technologia basenowa.
Na pi皻rze znajd si g堯wny hol wraz z funkcjami strefy wej軼iowej (kasy, toalety og鏊nodost瘼ne, pomieszczenia obs逝gi), kawiarnia z zapleczem, blok szatniowo-sanitarny hali basenu, hala basenu, strefa spa (sauna) oraz pomieszczenia ratownik闚.
G堯wny hol zlokalizowany na pi皻rze b璠zie podzielony na cz窷 og鏊nodost瘼n, w sk豉d kt鏎ej wejd kawiarnia z zapleczem oraz toalety og鏊nodost瘼ne i na cz窷 p豉tn (zlokalizowan r闚nolegle do ul. Bitwy nad Bzur). Dost瘼 do g堯wnego holu zapewni komunikacja pionowa cz窷ci komercyjnej oraz 陰cznik prowadz帷y do szko造. Wej軼ie dla dzieci szkolnych poprowadzi bezpo鈔ednio ze szko造 z poziomu piwnicy do strefy p豉tnej na pi皻rze basenu. ㄠcznik zosta zaprojektowany tak, aby nie wyst瘼owa造 przeszkody dla os鏏 niepe軟osprawnych. Dost瘼 od strony placu wej軼iowego do piwnicy szko造 umo磧iwi pochylnia zewn皻rzna, natomiast wewn徠rz szko造 znajdzie si winda obs逝guj帷a poszczeg鏊ne poziomy. Cz窷ci wsp鏊n dla wszystkich u篡tkownik闚 basenu b璠zie przestrze p豉tna znajduj帷a si pomi璠zy bramkami kasy a drzwiami do 陰cznika prowadz帷ego do szko造. W tej cz窷ci holu znajdzie si miejsce na suszarki oraz szafki na obuwie zamienne, sk康 b璠zie bezpo鈔edni dost瘼 do blok闚 szatniowo-sanitarnych basenu oraz do strefy z pomieszczeniami ratownik闚. W tym segmencie, opr鏂z kasy, zaprojektowano r闚nie zaplecze gospodarcze dla pracownik闚.
Przebieralnie zaprojektowano w klasycznym uk豉dzie z podzia貫m na cz窷 damsk i m瘰k. Ka盥y zesp馧 szatniowy zawiera po 2 kabiny indywidualne do przebierania, w tym jedn przystosowan do potrzeb os鏏 niepe軟osprawnych. ㄠczna ilo嗆 szafek w zespole wynosi ok. 30, w r闚nym podziale na szatnie damsk i m瘰k. Szatnie mog by u篡tkowane przez grupy zorganizowane, np. klasy szkolne, jak i przez u篡tkownik闚 indywidualnych. Zesp馧 wyposa穎ny jest w sanitariaty z umywalkami dostosowane do potrzeb os鏏 niepe軟osprawnych oraz natryski otwarte. Zaprojektowano po 5 natrysk闚 damskich i m瘰kich (w tym po 1 dostosowanym do potrzeb os鏏 niepe軟osprawnych).
Hala basenu sportowego wyposa穎na b璠zie w sze軼iotorow nieck 25 m x 16 m, o g喚boko軼i 180 cm, z dnem podnoszonym na szeroko軼i 3 tor闚 oraz wann jacuzzi.
Pomieszczenie trener闚 zostanie zlokalizowane od strony wej軼iowej, z wgl康em na ca這嗆 basenu. Symetrycznie wzgl璠em wej軼ia zlokalizowane b璠zie pomieszczenie na sprz皻 basenowy. Obok znajdzie si wej軼ie do strefy sauny z zapleczem. Hala basenowa b璠zie do鈍ietlona 鈍iat貫m dziennym poprzez przeszklenia zlokalizowane wzd逝 basenu oraz poprzez przeszklenie wok馧 jacuzzi, od strony po逝dniowej basenu. Na pi皻rze zaprojektowano r闚nie wentylatorni dost瘼n z klatki schodowej.
(f)


Tak b璠zie wygl康a p造walnia na os. Bohater闚 Wrze郾ia