Polska Wielkanoc… na talerzu!
Dodane przez Administrator dnia 11/03/2016 19:45:53
W dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, odbyła się już XVII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Było niezwykle smacznie, elegancko i wiosennie. Zaproszeni goście mogli nie tylko zadowolić podniebienia, ale również nacieszyć oczy.
Wydarzenie to stało się już tradycją licznego środowiska gastronomicznego. Tegorocznym hasłem kulinarnym Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych była : "Polska Wielkanoc". Poza niełatwymi zmaganiami, które w wielu wykonaniach, należały do mistrzowskich, uczestnicy tej edycji konkursu wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej z wykorzystaniem przypraw firmy Prymat, z którą Robert Sowa współpracuje od 2006 r.
Celem konkursu było rozpowszechnianie wielkanocnej tradycji kulinarnej oraz umiejętne łączenie zwyczajów wielkanocnego stołu z nowymi trendami sztuki kulinarnej, a także odkrywanie i promowanie młodych talentów, a co za tym idzie integracja zaprzyjaźnionych szkół z Polski i Europy.
Konkurs, jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów nie tylko z Małopolski, ale i innych województw: podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, lubelskiego tradycyjnie pojawili się uczniowie ze Słowacji. W sumie do konkursu przystąpiło 31 szkół, w tym 74 uczniów ( 44 kucharzy, 18 barmanów i 12 kelnerów).
-Jestem zadowolony że przejechałem 300 km z Warszawy do szkoły w Nowej Hucie. Zobaczyliśmy tu wiele nowym kreacji na temat dań wielkanocnych, może nie do końca dań które ja położył bym na swój stół, ale jest różnica między mną a uczniami w wieku. Ja inaczej rozumiem stół Wielkanocny i tradycję tych świąt a inaczej rozumie ją młodzież i to jest ciekawe – wyznał Robert Sowa, który był członkiem jury. Jurorzy podkreślali wyjątkową kreatywność uczestników tegorocznego konkursu.
Po burzliwych naradach wyłoniono zwycięzców.
Wśród kucharzy zwyciężył : Wątorek Michał z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, który przygotował Foie Gras rocher, wśród gości z zagranicy najlepszy okazał się Viktor Tverdik ze szkoły Presovie, który przyrządził Velkonočną misa.
W konkursie barmana zwyciężyli: Robert Piasecki z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu, zaś ze szkół zagranicznych najlepsza okazała się Jarmila Bodorikova z Dolnego Kubina.
Wreszcie wśród kelnerów najlepszymi okazali się: Patrycja Węgrzyn iAgnieszka Urban z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach a w drużynach zagranicznych Ludomila Radzova i Peter Bohmer z Dolnego Kubina.
Patronat nad całym przedsięwzięciem objęli: wojewoda małopolski Józef Pilch, marszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa, prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, małopolski kurator oświaty : Aleksander Palczewski oraz dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego Piotr Serafin.
Zarówno organizatorzy, jak i uczestnicy XVII MKSG potwierdzili, już kolejny raz, że pasja kulinarnych zmagań nie jest rzeczą łatwą, choć poprzez trud staje się rzeczą piękną. Pokazali, że w konkursowych zmaganiach nie może zabraknąć wiedzy, pomysłowości, szczypty odwagi i fantazji. Bo z wielkanocnej tradycji związanej ze stołem i polskimi potrawami, musi zawsze płynąć jakieś przesłanie. Tym przesłaniem okazuje się być ciepło, piękno i wspaniały smak.
(ał)