EUROPEJSKI GASTRONOMIK
Dodane przez Administrator dnia 05/12/2013 20:04:35
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - Nowej Hucie od wielu lat organizuje staże zawodowe dla uczniów w ramach programu Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci to część unijnego programu pod nazwą „Uczenie się przez całe życie”. Uczniowie ZSG nr 1 wyjeżdżają na trzytygodniowe, zagraniczne staże do Francji, Niemiec i na Słowację, żeby zdobyć nowe doświadczenia zawodowe, które, jak wiadomo są jedną z najważniejszych kompetencji, cenionych przez pracodawców.
- W roku 2013 w naszej szkole zrealizowaliśmy aż 6 zagranicznych staży - mówi dyrektor Zespołu Barbara Brewczyńska. W projekcie „Europejski gastronomik” uczestniczyło 33 uczniów, którzy w zakładach gastronomicznych na terenie regionu Vandee (Francja), w Norymberdze (Niemcy) i w Tatrzańskiej Łomnicy (Słowacja) doskonalili komunikację językową, poznawali kuchnie innych narodów, a przede wszystkim zdobywali nowe doświadczenia- zarówno te zawodowe, jak i te życiowe - umiejętność radzenia sobie w nowych sytuacjach, otwartość na inne kultury. Uczniowie po powrocie dzielą się swoimi doświadczeniami z rówieśnikami i nauczycielami, chętnie startują w zawodowych konkursach. Dzięki temu szkoła jest znana w środowisku z najlepszej strony.
- Należy podkreślić, że cały wyjazd jest dla uczestnika bezpłatny: podróż, noclegi, wyżywienie, zajęcia językowo-kulturowe przed wyjazdem, a nawet- kieszonkowe są finansowane ze środków unijnych. Dla nas - organizatorów największą satysfakcją i podziękowaniem ze strony uczestników- uczniów technikum, są ich komentarze po stażach – podkreślają nauczyciele ZSG nr 1.
Przytoczmy kilka z nich: - Wyjazd nauczył mnie samodzielności i pokazał, że poradzę sobie w każdej sytuacji. Była to dobra szansa sprawdzenia się przed rozpoczęciem dorosłego życia. Jestem wdzięczna za szansę wyjazdu i gdybym miała okazję, z pewnością bym go powtórzyła – komentuje swój wyjazd Magdalena Rykowska.
Tomasz Nowak wspomina: - Ten wyjazd bardzo dużo mnie nauczył, otworzył mi drogę do nowych doświadczeń, nauczył mnie samodzielności i pokazał jak wygląda życie we Francji. Udowodnił mi, że nie można się niczego bać i trzeba korzystać z takiej szansy, jaką ja dostałem, ponieważ może się ona już nigdy nie powtórzyć. Jestem bardzo zadowolony z trzytygodniowej przygody, na zawsze ona zostanie w mojej pamięci. Gdybym miał możliwość ponownego wyjazdu tam, bez zastanowienia bym się zgłosił.
- Po takich rekomendacjach nie pozostaje nic innego, jak tylko pisać kolejne projekty starając się o następne staże dla naszych uczniów – zgodnie stwierdzają pedagodzy z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1.
(f)