[2020.03.20] Wirusy niebezpieczne dla wszystkich
Dodane przez Administrator dnia 20/03/2020 20:52:20
Mamy trudny czas. Spo³eczeñstwo ¿yje w niepokoju w zwi±zku z trwaj±ca epidemi± koronawirusa. Wielu wêdkarzy nie my¶li teraz o rybach, ale zastanawia siê, co zrobiæ, by unikn±æ zaka¿enia siebie i swoich bliskich gro¼nym patogenem. Wirusy towarzysz± nam od lat. Niektóre, jak wirusy grypy, chocia¿ te¿ potencjalnie gro¼ne, jako¶ oswoili¶my. Koronawirus wydaje siê byæ jednak gro¼niejszy od grypy. Miejmy tylko nadziejê, ¿e badaczom uda siê znale¼æ jakie¶ rozwi±zanie – odpowiedni± szczepionkê lub przeciwwirusowy lek.
Ale wirusy atakuj± te¿ ryby. Ich hodowcy znaj± ten problem. Zaraza potrafi w kilka dni wybiæ ca³± hodowlê. Tak jest na przyk³ad z herpeswirusem nazywanym Koi Herpeswirus, powoduj±cym chorobê KHV. To silnie zaka¼na choroba skóry oraz skrzeli wystêpuj±ca w¶ród karpi koi oraz karpi hodowlanych. Jej wystêpowanie odnotowano w Ameryce Pó³nocnej, Azji, Europie oraz w Polsce. Powoduje ona ¶niêcie nawet do 100% obsady stawów. W Polsce choroba ta zwalczana jest z urzêdu.
Na rozwój KHV oraz przebieg choroby wp³yw ma jako¶æ wody, odporno¶æ ryb oraz zagêszczenie w zbiorniku. Bardzo wa¿nym elementem rozwoju infekcji jest temperatura Choroba zaczyna siê pojawiaæ, gdy temperatura wody wzro¶nie powy¿ej 13-15 °C za¶ apogeum ma miejsce przy temperaturach w przedziale 20-25 °C. A ¶miertelno¶æ siêga wtedy 80-100%. obsady karpi. Charakterystycznymi objawami dla infekcji s± zmiany w obrêbie skóry wyra¿aj± siê z³uszczaniem naskórka (u oko³o 80% ryb), spod którego wy³ania siê szorstka, pozbawiona komórek ¶luzowych skóra, oraz pojawienie siê ciemnych plam. Choroba wywo³uje u ryb wyra¼ne os³abienie, niektóre osobniki zapadaj± nawet w letarg. U innych nastêpuje przyspieszenie oddechu, martwica skrzeli, ga³ki oczne ulegaj± zapadniêciu, a na skórze pojawiaj± siê blade plamy. Ryby wydzielaj± te¿ ¶luz w wiêkszych ilo¶ciach. Zdarza siê, ¿e na os³abionej dzia³aniem wirusów rybie rozwijaj± siê wtórnie inne choroby, g³ównie grzybiczne lub bakteryjne. Choroba doprowadza do masowego ¶niêcia karpi w ci±gu kilku dni od zara¿enia. Choroba dostaæ mo¿e siê do hodowli wraz z rybami, poprzez wodê oraz przez zwierzêta wodne.
Co ciekawe, objawy choroby pojawiaj± siê tylko u karpi. Inne karpiowate, takie jak karasie, liny czy amury, nie wykazuj± objawów choroby.
Jedyn± metod± pozbycia siê KHV jest od³owienie wszystkich karpi ze stawów na okres co najmniej 6 miesiêcy, a same stawy hodowlane musz± zostaæ wysuszone oraz odka¿one.
Jakub Kleñ