[2019.12.27] Kary za marnowanie żywności
Dodane przez Administrator dnia 28/12/2019 17:39:54
Prowadzę niewielki osiedlowy sklepik warzywno-owocowy. Czy to prawda, że uchwalono przepisy nakładające kary za pozbywanie się żywności, której nie dało się sprzedać?

Z pewnością chodzi Panu o ustawę z dnia 19 lipca 2019 roku „O przeciwdziałaniu marnowaniu żywności”, podpisaną przez Prezydenta RP w dniu 14 sierpnia 2019 roku. Ustawa ta określa zasady postępowania z żywnością oraz – między innymi – obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania jej marnowaniu. Wedle uchwalonych przepisów, sprzedawca żywności (podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze) będzie zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją pozarządową, która to umowa będzie nakładać na niego obowiązek nieodpłatnego przekazywania jej żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, lecz nieprzeznaczonej do sprzedaży z powodu wady wyglądu żywności lub jej opakowania. Obowiązek przekazywania żywności nie dotyczy napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc. Uchwalona ustawa nakłada także na ww. sprzedawców opłatę za marnowanie żywności, stanowiącej iloczyn stawki opłaty (10 gr za każdy 1 kg wyrzucanej żywności) i masy marnowanej żywności. Przez pierwsze 2 lata obowiązywania ustawy opisane sankcje mają objąć tylko sklepy spożywcze o powierzchni sprzedaży powyżej 400 m kw., zatem na razie może się Pan nie obawiać.
(sp)