[2009.10.24] JESIENNE SANDACZE
Dodane przez Administrator dnia 24/10/2009 10:54:34
Za najlepsze miesi±ce do po³owu sandacza, zwanego niekiedy sendaczem, sanda³em lub sêdacem, uchodz± czerwiec, wrzesieñ i pa¼dziernik. Czerwiec, to pierwszy miesi±c kiedy sandacza mo¿na ³owiæ po jego okresie ochronnym. A wrzesieñ i pa¼dziernik to okres intensywnego ¿erowania tej ryby przed zbli¿aj±c± siê zim±. Sandacz, nale¿±cy do ryb okoniowatych, jest ryb± drapie¿n±. Nie sieje jednak takiego spustoszenia jak miêtus, który masowo ¿ywi siê ikr±, niekiedy bardzo cennych gatunków. Sandacz po¿era zwykle ma³o warto¶ciow± drobnicê. Jest ryb± ciemnolubn±, dlatego najchêtniej trzyma siê blisko dna, a wieczorami i noc± podchodzi pod powierzchniê w poszukiwaniu ¿eru. Pocz±tkowo ryba ta od¿ywia siê planktonem i przydenn± faun±. Dopiero pod koniec pierwszego roku ¿ycia zaczyna polowaæ na ma³e rybki. Jest ryb± cenn± zarówno dla wêdkarzy (jego miêso jest niezwykle delikatne i wyborne w smaku), ale równie¿ dla rybostanu (pe³ni rolê swoistego inspektora sanitarnego, gdy¿ czy¶ci wodê z chorych b±d¼ ¶wie¿o ¶niêtych ryb). Poluje g³ównie na jazgarze, ma³e okonie, ale nie gardzi te¿ ¿abami, pijawkami czy ¶limakami. Podobnie jak okoñ, ma sk³onno¶æ do kanibalizmu, czyli po¿erania ma³ych przedstawicieli swojego gatunku.
Sandacza mo¿na ³owiæ zarówno metod± gruntow± jak i na spinning. £owi±c na ¿ywca warto pamiêtaæ, ¿e sandacz ma stosunkowo w±ski prze³yk, dlatego wybieramy rybki niewielkie, na przyk³ad jazgarze czy uklejki. Przy po³owie na spinning najlepiej sprawdzaj± siê ma³e b³yski wahad³owe. Niektórzy zamiast blach do spinningowania u¿ywaj± filetów z uklei. Czy siê sprawdzaj±? Nie wiem, nie próbowa³em. Niezale¿nie od metody jak± ³owimy, nie warto stosowaæ metalowych przyponów asekuruj±cych przed atakiem szczupaka. Sandacze s± do¶æ ostro¿ne i taki przypon mo¿e je skutecznie zniechêciæ. Wystarcz± przypony kevlarowe, które skutecznie chroni± przed utrat± b³ystki czy woblera w paszczy tej ryby.
Sandacz atakuje przynêtê zarówno wtedy, gdy ta odrywa siê od dna, jak i wtedy gdy na dno opada. Brania nie s± tak zdecydowane jak u szczupaka. Gdy przynêt± jest ¿ywiec, sandacz zazwyczaj najpierw bierze przynêtê do pyska i odchodzi z ni± kawa³ek dalej. Pó¼niej po³yka przynêtê z haczykiem i zaczyna odp³ywaæ – dopiero wtedy powinni¶my zacinaæ. Z uwagi na charakter brañ tej ryby warto pamiêtaæ, aby na ko³owrotku zostawiæ otwarty kab³±k (chyba, ¿e mamy mo¿liwo¶æ ca³kowitego zwolnienia hamulca), by w trakcie pierwszego etapu brania ryba nie wyczu³a oporu naszego sprzêtu. Z tego te¿ powodu, niektórzy wêdkarze ³owi±c sandacze metod± na ¿ywca, wysnuwaj± kilka metrów ¿y³ki i uk³adaj± j± lu¼no w zwojach na trawie.
Zaciêtego sandacza l±duje siê za pomoc± podbieraka. Unikajmy podbierania go rêk±. Jego drobne i ostre ³uski, mocno osadzone w skórze, mog± nas ³atwo pokaleczyæ. Przekona³em siê o tym pomagaj±c kiedy¶ koledze podebraæ ³adnego sandacza.
Jakub Kleñ