Nawigacja
· Strona główna
· Nowohuckie Linki
· Fotohistorie
· Szukaj
· Dzielnice
· NH - Miejsce dobre do życia
W Głosie
 Felietony
 Miss Nowej Huty -
XXI edycja

 Nowohucianie
 Humor
 Prawnik radzi
Ostatnie artykuły
· [2024.04.12] Na kwie...
· [2024.04.12] Kwitną ...
· Na niedzielę 14 kwie...
· [2024.04.12] W Krako...
· [2024.04.05] Kwietni...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Na sprzedaż działka ...
· Akcja poboru krwi
· Krótkie włosy - piel...
· Sekcja rekreacyjna G...
· TBS w nowej hucie?
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
GOTUJ Z PASJĄ I FANTAZJĄ
Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z os. Złotej Jesieni, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Konkurs taki odbył się również i w tym roku.
Od 1 do 3 marca trwała jego XIV edycja. Tym razem młodzi adepci sztuki kulinarnej rywalizowali pod hasłem: „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku, z inicjatywy dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Bogusława Wiśniewskiego, szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez jego prezesa Franciszka Sałaciaka. W ramach zawartego porozumienia „Dolina Karpia” wsparła szkołę w organizacji tegorocznego konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny, czyli karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.
Konkurs, podobnie jak w latach ubiegłych, cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów szkół nie tylko z Małopolski, ale także województw podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego oraz ze Słowacji (Presov, Bratysława), Francji (Saint Michel Mont Mercure) i Niemiec (Norymberga). Wzięło w nim udział w sumie 26 szkół, ogółem 92 uczniów, w tym: 52 kucharzy, 20 barmanów i 20 kelnerów. Konkursowe jury przyznało wyróżnienia w klku kategoriach. W kategorii „kucharz” I miejsce zajęła Elżbieta Stopa z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna: pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki). II miejsce zajał Mateusz Nowokuński z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, a miejsce III – Małgorzata Wesołowska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczjych w Tarnowie. Wśród gości zagranicznych I miejsce zajął Antonio Addo z Norymbergii, miejsce II Robert Śvec z Presova, a wyróżnienia otrzymali: Thoma Boucher, Alexandre Boussion i Maxime Annereau z Saint Michel Mont Mercure.
W kategorii „barman” I miejsce zajął Filip Chruścicki z ZSG nr 1, miejsce II Sandra Wider z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, a miejsce III – Paweł Marciniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Wśród gości zagranicznych najlepsza okazała się Erika Pullmanova z Bratysławy. W kategorii „short drink” I miejsce zajął Marek Wigłasz z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie, miejsce II Paweł Marciniak ZSG w Łodzi, a miejsce III Monika Niemiec z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach. Wśród gości zagranicznych I miejsce zajęła Denisa Vargovćikova z Presova.
W kategorii „kelner|” I miejsce zajęli Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, miejsce II Iwona Wilk i Daniel Hajduk Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu, a miejsce III - Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej. Z zagranicy najlepsi okazali się Eva Blaśćakova i Lubomir Varga z Presova.
Patronat nad konkursem objęli wojewoda małopolski, marszałek województwa małopolskiego, prezydent Miasta Krakowa i małopolski kurator oświaty.
(f)

Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
 
Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)
Prezentowane na stronie internetowej informacje stanowią tylko część materiałów, które w całości znaleźć można w wersji drukowanej "Głosu - Tygodnika Nowohuckiego".
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Reklama


Wygenerowano w sekund: 0.06 27,435,395 unikalnych wizyt